Skip to main content

Makanan wajib cuba di Penang

#Makanan wajib cuba di Penang #penang food



Pulau Pinang sebuah negeri yang terletak diutara semenanjung memang terkenal sebagai tempat tumpuan dalam pelbagai bidang. Tak kiralah atas urusan perniagaan, kerja, pelancongan, membeli belah, pendidikan dan banyak lagi. Terkenal sejak sebelum merdeka lagi, Penang menjadi hub yang penting dalam pembangunan di Utara Malaysia.





Itu serba sedikit pasa Pulau Pinang dan kini saya nak kupas dengan lebih lanjut tentang makanan yang menarik terdapat di Pulau Pinang. Pulau Pinang terkenal dengan makanan yang sedap, pelbagai pilihan dan harga yang murah. Harga kadang kadang tengok tempat tapi bab sedap tu sudah semestinya sedap. So mana nak cari port makan best di Penang?





Nasi Kandar


Tak sah kalau sesekali datang ke Pulau Pinang tanpa singgah makan nasi kandar. Nasi kandar adalah makanan ikonik Pulau Pinang dan sinonim dengan mamak. terdapat pelbagai restoran nasi kandar di Pulau Pinang yang popular.








  • Nasi kandar beratur 

  • Line clear

  • Deen Maju

  • Kayu

  • Makbul

  • Kassim Mustafa

  • Pelita

  • Nasmir

  • Subaidah

  • Cargas Cafe

  • Zamruud

  • Dynas

  • Nasi Kandar Pokok Ketapang

  • Hameediyah




Lain restoran, lain resipinya. Maka kena cuba pelbagai restoran dan cari mana yang sesuai dengan kita. Kebanyakan restoran mempunyai beberapa cawangan disekitar Penang ni. Kadang2 rasa disetiap cawangan pun boleh lain2 walaupun dibawah jenama yang sama.



Char Koay Teow

Selain dari Nasi Kandar, Penang juga terkenal dengan Char Koey Teow. Terdapat banyak gerai Char Koey Teow sama ada di Pulau ataupun di seberang. Antara yang terkenal adalah.






  • Adam Char Koey Teow

  • Sungai Dua Char Koey Teow

  • Key Char Koey Teow

  • Sany Char Koey Teow





Selain sos kicap yang mempunyai rasa berbeza,  bahan di dalam char koey teow juga berbeza.  Ada yang kurang kerang dan ada yg tak ada kerang langsung. Ada yang kering dan ada juga yang basah.



Laksa

Laksa Penang terkenal walaupun diluar Penang. Sejauh pasar malam di Johor pun kita boleh jumpa Laksa Penang. Tak perlu persoal sama ada yang ini atau yang itu adalah laksa Penang yang sebenar sebab laksa di Penang ni pun sebenarnya tiada yang standard. Terdapat banyak gerai yang menjual Laksa dan setiap gerai mempunyai rasa dan rupa yang berbeza. Antara laksa yang terkenal di Penang ni ialah:












  • Laksa Udang Iryani

  • Laksa Tempurung Gertak Sanggul

  • Laksa Janggus






Mee Udang

Sungai Dua boleh dikatakan sebagai spot Mee Udang di Penang. Seperti yang lain2, lain restoran lain rasanya. Antara yang terkenal adalah.






  • Restoran Aur Gading

  • Medan Selera Sri Tambang Mee Udang

  • Ida Mee udang

  • Warung Kulat

  • Ayu Mee Udang

  • Aziz Mee Pak Ngah




Pasembur

Pasembur ni subjektif berdasarkan apa yang kita pilih dan harganya juga banyak beza. Biasanya ada cucur udang, timun, kentang, ketam, sotong, ayam, udang dan kemudian dituangkan kuah kacang diatasnya. Kebanyakan gerai pasembur ni terdapat di Padang Kota dan juga Gurney drive. Cuma pastikan harga betul2 sebelum ambil untuk mengelakkan anda dari terkejut







Cendol



Cendol memang patut dikategorikan sebagai wajib kalau datang ke Penang. Lain gerai,  lain rasanya.  Walaupun nampak macam mudah sebab semua penyediaan dilakukan di depan mata dan seolah olah tiada rahsia,  namun tak ada sesiapa yang boleh buat sama rasa seperti sesuatu gerai. Mungkin rahsianya terletak pada santan dan cendol hijau itu sendiri. Antara cendol yang terkenal di Penang adalah:


  • Cendol Maklom

  • Teow Chew Cendol





Orang sanggup beratur panjang atau menunggu lama di meja untuk mendapatkan cendol yang diingini.



Bawal Goreng


Ikan bawal goreng panas memang popular terutama di kalangan pekerja kilang dan pejabat di waktu makan tengah hari. Digoreng dengan kunyit hingga rangup dan dipadankan dengan sos kicap yang manis dan pedas. Antara yang popular ialah :







  • Bawal goreng kelapa sawit 

  • Restoran nelayan hujung batu

  • Molex




Samosa


Samosa adalah karipap 3 segi yang biasanya dijual oleh orang India. Ada inti Ayam, Daging dan Sardin. Terdapat beberapa gerai India Muslim di Little India, Penang yang menjual samosa yang sedap dan gerenti puas.






Yong Tau Foo

Yong tau foo adalah makanan yang berasal dari China dan dibawa oleh orang2 Hakka ke Malaysia. Selain didapati di China dan Malaysia, Ia juga boleh didapati di Taiwan, Thailand, Indonesia dan Singapura. Kini terdapat pelbagai variasi. Anda boleh pilih sama ada bihun, kuay teow, kankung, daging, sosej, kelempung, cendawan, broccoli, tauhu dan pelbagai lagi, Antara yang famous di Penang ialah Yong Taufoo Bagan Ajam.







#best penang # sedap penang #terbaik penang# murah penang # berbaloi penang#

Comments

Popular posts from this blog

Ikan Bakar Din

Nak cari tempat makan best di Penang? Looking for Ikan Bakar in Penang?Ini adalah salah satu yang saya syorkan. I came to this place many times and only this time I had opportunity to snap pictures and share with you all.This is one of Famous Penang Malay food located in Kepala Batas.Better try yourself and put your comment below. front view The line of a car parked in front of the restaurant Varieties of ikan bakar,daging,udang,sotong and etc... Varieties of ulam and sambals. Lauk kampung's section...including gulai batang pisang. my lunch Location: Kepala Batas (Jalan Butterworth-Alor Setar) GPS:N 5 30.942' E 100 25.3053 Serving:Ikan bakar,ayam bakar,daging bakar,udang bakar,sotong bakar,varities of ulam & lauk kampung. Operation: lunch time Capacity: 300 person Toilet:provided childseat:no parking:no my good comment: Deserve to be one of the best food in Penang.I had a real kampung style lunch with a lot of varities to choose. Room for improvement: little bit...

Kedai Makan Sedap: Yong Tau Foo Bagan ajam

Sejak kebelakangan ni saya selalu bersiar di area pantai bersih untuk menikmati pemandangan cantik Pulau Pinang dari seberang Perai. Selepas bersiar saya akan melalui satu jalan dimana disitu ada terdapat banyak gerai. Namun ada satu area ni memang penuh orang. 2, 3 kali dah saya lalu dan memang penuh. Kali ni saya singgah untuk mengetahui kenapa. Lokasi : Bagan Ajam (GPS: 5.448007, 100.380209) Operation time: 4pm~8:30pm Serving: Yong Tau Foo Waiting time: 20~30min( ramai. sebab tu kami order cucuk udang sementara menunggu) Parking: roadside Toilet: No Entertainment: no Budget: mcm gambar padangan luar kami mengambil tempat  pilih lauk apa yang kita nak Basically Yong Tau Foo disini adalah jenis sup. Selepas itu kita perlu memilih sama ada kita nak ia datang bersama bihun, koeyteow ataupun mee. Kami pilih koey teow dan bihun.Kemudian nombor akan diberi. Kami dapat nombor 27. sementara tu kami order cucur udang ala2 padang kota lama. Memang sedap. Harga MYR3. Selepas kena cucoq udang! ...

Sinar Indah Cafe

    Location:Bandar Baru Perda(Next to LHDN),Bukit Mertajam Dishes:30 to 40 local dishes Capacity:150 people Popular:Ikan Bakar,Ikan goreng panas,ulam,sambal petai,kepah Budget:around MYR4 Operation time:lunch(off:Sunday) Serving time:self service parking:provided by MPSP childseat:provided My good comment:Delicious. Room for improvement:too many people...Like canteen for government servant because many of them have their lunch here. Sometime must wait a long time for a drink to be served. Sometime in Friday,30 people line-up to in front cashier to pay.