Skip to main content

Restoran Mak Jah, Danok Thailand.


#makan #danok #daging bakar #halal #thailand #menarik #sedap





Day trip yang amat memenatkan ke danok, Thailand. Mula2 keluar Malaysia dengan kereta. Lepas sejam masih dalam kereta hampir tak bergerak dalam kawasan imigresen Malaysia. Ikut perkiraan mungkin lagi 4 jam untuk sampai ke imigresen Thailand walaupun jaraknya cuma 1km lebih. Last2 decide u-turn masuk balik Malaysia, tinggalkan kereta di tepi jalan dan jalan kaki ke Thailand. Jalan kaki selama 20 minit di bawah matahari terik. Kesian kat tok, ameer dan areef. Lepas tu perlu 1 jam lagi untuk urusan imigresen. Kemudian jalan kaki lagi 600m ke restoran Kak Jah yg di rekomen wife. Wife dok mengidam nak makan Ikan puyu goreng.


























Nasib baiklah kami dihidangkan dengan masakan Thailand yang sedap di Restoran Kak Jah Danok ni. Berikut adalah serba ringkas tentang restoran ni.






Location: Dari imigresen Thailand, jalan kaki 500m then masuk simpan ke kanan.(Samnak Kham, Sadao District, Songkhla 06050, Thailand)


Speciality: Ikan Puyu Goreng, Kengsom, Daging Bakar, 


budget: MYR157 untuk 5 orang makan seperti gambar dibawah


Operation time: Pagi ke malam


capacity:150 person(estimate)


childseat: provided


toilet:provided


parking:provided


Entertainment: tv














































ikan puyu goreng danok






















restoran kak jah dari luar





 Selain makanan yang sedap, ruang makannya juga selesa sesuai dengan cita rasa orang Malaysia. Selepas makan, kami pun berjalan pulang ke arah sempadan dan membeli sedikit makanan ringan untuk dibawa pulang.








7 eleven Danok. Wajib bagi kami untuk beli Ovaltine disini.






Pulut mangga danok.






Boleh beli pulut ayam juga dengan harga lebih kurang THB80






salah satu gerai pulut mangga




Pulut mangga beharga THB60



















Beli kacang gajus THB200.














Nenas THB20






taxi motor MYR10 sehala. Naik berapa orang pun tak apa.






Lepas makan balik ke Malaysia dengan motosikal. Masing2 dah tak sanggup jalan kaki balik. Kesimpulannya, masuk Danok dah tak macam dulu lepas bangunan dan sistem baru dilancarkan. Sepatutnya masa menunggu makin singkat tapi yang jadi adalah sebaliknya. Dulu kami boleh sebulan 3 kali masuk Thailand tapi lepas ni setahun sekali pun belum tentu.




Comments

Popular posts from this blog

Ikan Bakar Din

Nak cari tempat makan best di Penang? Looking for Ikan Bakar in Penang?Ini adalah salah satu yang saya syorkan. I came to this place many times and only this time I had opportunity to snap pictures and share with you all.This is one of Famous Penang Malay food located in Kepala Batas.Better try yourself and put your comment below. front view The line of a car parked in front of the restaurant Varieties of ikan bakar,daging,udang,sotong and etc... Varieties of ulam and sambals. Lauk kampung's section...including gulai batang pisang. my lunch Location: Kepala Batas (Jalan Butterworth-Alor Setar) GPS:N 5 30.942' E 100 25.3053 Serving:Ikan bakar,ayam bakar,daging bakar,udang bakar,sotong bakar,varities of ulam & lauk kampung. Operation: lunch time Capacity: 300 person Toilet:provided childseat:no parking:no my good comment: Deserve to be one of the best food in Penang.I had a real kampung style lunch with a lot of varities to choose. Room for improvement: little bit...

Kedai Makan Sedap: Yong Tau Foo Bagan ajam

Sejak kebelakangan ni saya selalu bersiar di area pantai bersih untuk menikmati pemandangan cantik Pulau Pinang dari seberang Perai. Selepas bersiar saya akan melalui satu jalan dimana disitu ada terdapat banyak gerai. Namun ada satu area ni memang penuh orang. 2, 3 kali dah saya lalu dan memang penuh. Kali ni saya singgah untuk mengetahui kenapa. Lokasi : Bagan Ajam (GPS: 5.448007, 100.380209) Operation time: 4pm~8:30pm Serving: Yong Tau Foo Waiting time: 20~30min( ramai. sebab tu kami order cucuk udang sementara menunggu) Parking: roadside Toilet: No Entertainment: no Budget: mcm gambar padangan luar kami mengambil tempat  pilih lauk apa yang kita nak Basically Yong Tau Foo disini adalah jenis sup. Selepas itu kita perlu memilih sama ada kita nak ia datang bersama bihun, koeyteow ataupun mee. Kami pilih koey teow dan bihun.Kemudian nombor akan diberi. Kami dapat nombor 27. sementara tu kami order cucur udang ala2 padang kota lama. Memang sedap. Harga MYR3. Selepas kena cucoq udang! ...

Sinar Indah Cafe

    Location:Bandar Baru Perda(Next to LHDN),Bukit Mertajam Dishes:30 to 40 local dishes Capacity:150 people Popular:Ikan Bakar,Ikan goreng panas,ulam,sambal petai,kepah Budget:around MYR4 Operation time:lunch(off:Sunday) Serving time:self service parking:provided by MPSP childseat:provided My good comment:Delicious. Room for improvement:too many people...Like canteen for government servant because many of them have their lunch here. Sometime must wait a long time for a drink to be served. Sometime in Friday,30 people line-up to in front cashier to pay.