Skip to main content

Resipi: Spaghetti segera menggunakan Periuk Tekanan Noxxa. Tanpa Prego.

Spaghetti adalah kegemaran anak anak saya. Kadang2 sarapan pagi sebelum ke sekolah pun dah minta spaghetti. Untuk tidak menghampakan anak2 saya buatkan juga. Kalau dah selalu masak tapi asyik dok pakai Prego pun parah juga. Maka saya belajar buat sos spaghetti sendiri yang lebih murah dan menyihatkan. Lagipun resipi ni dah siap dengan kuah spahettinya sekali. So anak2 tak de la gaduh kuah siapa yang lagi banyak. Semuanya sama je.



Bahan2:




5     ulas             Bawang Putih ditumbuk


1     biji              Bawang Besar dihiris

2     tsp               lada hitam ditumbuk

2     tbs               Tomato Puree

2     tbs               Cuka(saya guna Apple Cider Vinegar. Prego guna cuka apa? wallahualam)

1     tbs               Gula

2     tsp               Oregano

2    cawan           Air

1    tsp                Garam

2    tsb                Minyak Zaitun(Saya guna extra virgin. Prego guna canola oil).

200g                   Spagetti              



Cara2:


1. Campurkan semua bahan diatas kedalam periuk Noxxa.



 2. Turupkan periuk Noxxa dan pastikan tombol ke Pressure



 3. Tekan "High Pressure" sebanyak 9 kali macam gambar dibawah.



 4. Selepas 9 minit Noxxa akan berbunyi dan pusingkan tombol ke Steam untuk mengeluarkan tekanan didalam periuk. Selepas tekanan semua keluar dan periuk pun dan "unlock" , then buka penutup. Jadilah macam gambar dibawah.



 5. Cedok untuk dihidangkan.













Diatas adalah resipi asas memasak spaghetti dengan periuk Noxxa. Boleh tambah sosej, daging kisar dan sayur2 yang sesuai untuk spaghetti untuk tambah lagi kesedapannya..





Biasanya kalau seawal subuh saya akan prepare semua bahan ni tak sampai 5 minit. Lepas tekan, terus mandi. Lepas mandi sure spaghetti dah siap untuk dimakan. Mudahkan?


Comments

Popular posts from this blog

Ikan Bakar Din

Nak cari tempat makan best di Penang? Looking for Ikan Bakar in Penang?Ini adalah salah satu yang saya syorkan. I came to this place many times and only this time I had opportunity to snap pictures and share with you all.This is one of Famous Penang Malay food located in Kepala Batas.Better try yourself and put your comment below. front view The line of a car parked in front of the restaurant Varieties of ikan bakar,daging,udang,sotong and etc... Varieties of ulam and sambals. Lauk kampung's section...including gulai batang pisang. my lunch Location: Kepala Batas (Jalan Butterworth-Alor Setar) GPS:N 5 30.942' E 100 25.3053 Serving:Ikan bakar,ayam bakar,daging bakar,udang bakar,sotong bakar,varities of ulam & lauk kampung. Operation: lunch time Capacity: 300 person Toilet:provided childseat:no parking:no my good comment: Deserve to be one of the best food in Penang.I had a real kampung style lunch with a lot of varities to choose. Room for improvement: little bit...

Kedai Makan Sedap: Yong Tau Foo Bagan ajam

Sejak kebelakangan ni saya selalu bersiar di area pantai bersih untuk menikmati pemandangan cantik Pulau Pinang dari seberang Perai. Selepas bersiar saya akan melalui satu jalan dimana disitu ada terdapat banyak gerai. Namun ada satu area ni memang penuh orang. 2, 3 kali dah saya lalu dan memang penuh. Kali ni saya singgah untuk mengetahui kenapa. Lokasi : Bagan Ajam (GPS: 5.448007, 100.380209) Operation time: 4pm~8:30pm Serving: Yong Tau Foo Waiting time: 20~30min( ramai. sebab tu kami order cucuk udang sementara menunggu) Parking: roadside Toilet: No Entertainment: no Budget: mcm gambar padangan luar kami mengambil tempat  pilih lauk apa yang kita nak Basically Yong Tau Foo disini adalah jenis sup. Selepas itu kita perlu memilih sama ada kita nak ia datang bersama bihun, koeyteow ataupun mee. Kami pilih koey teow dan bihun.Kemudian nombor akan diberi. Kami dapat nombor 27. sementara tu kami order cucur udang ala2 padang kota lama. Memang sedap. Harga MYR3. Selepas kena cucoq udang! ...

Restoran Zaman,Kuantan (Nasi Lemak Beratur)

Nasi lemak ni memang paling famous kat Kuantan. Pagi2 berduyun orang datang makan kat kedai ni.Lepas tu kalau nak makan, kena gi amik kat dapur. Nickname yang kami bagi ialah Nasi Lemak Beratur. Detail di bawah. nak nasi lemak, amik sendiri kat dapur. Nak roti canai pun kena beratur juga Senarai harga Location:Jalan Kuantan-Gambang just beforeTUDM (N03 45.739, E 103 12.817) Serving:Nasi Lemak,Roti Canai Capacity:200 people Operation:Breakfast Budget:Nasi lemak=MYR2 without fried chicken(Far expensive from Penang,Kedah,Perlis) Serving time:Self service. parking: provided childseat:provided My good comment:Deserve to be one of the best food in Pahang.Tasty...4.5 star.Famous in Kuantan and restaurant is always full. Room for improvement:You must go to kitchen to take the nasi lemak,but you are not the only one.Here I show you how many people line-up in the kitchen. Beratur di dapur