Skip to main content

Welcome to Thailand

Once anda masuk ke sempadan Thailand,anda perlu belok ke kiri utk park kereta anda.Park kereta anda dan anda perlu ke kaunter immigration dgn membawa passport,embarkation form dan borang putih.Selalunya kaunter custom x jam sangat,maka better anda teruskan ke immigration dulu.pastikan keselamatan anak2 anda sbb segala  kenderaan akan bergerak hanya beberapa inci dari anak anda tu.
Serahkan passport kepada staff imigration beserta duit rasuah MYR1 sorang.Betul ke duit rasuah?Saya selalu ke bangkok naik flight.X pernah pun bayar MYR1 kat Suvarnabhum airport.Dulu pernah sekali saya berkeras x mau bagi MYR1 dan staff dia marah2 x mau chop passport.Akhirnya terpaksa juga bagi MYR1 selepas kena paksa.Lepas bagi rasuah pun dok bengis lagi.Tak tau la apa yg diorang tak puas hati dgn Malaysian.Pernah aku tanya kat immigration malaysia yg ramah,berhemah,berintegriti dan x minta rasuah.Ikut katanya mmg apa yg dibuat oleh staff Thailand amat tidak patut.Thailand is a great country.Cuma staff dia kat border yg buat spoil.So cerita panjang pun x guna, ikut je la trend kat sana.
Lepassettle kat immigration,beratur pula kat kaunter kastam.X jauh pun jaraknya.Serahkan borang yg diisi di Changlun tadi dan akan akan 2 ,3 staff yg akan menguruskannya.Sampai di staff yg terakhir,dia akan minta anda bawa kereta anda utk kepastian.
Keluarkan kereta dari parking dan staff kastam akan berikan borang putih sejurus dia lihat anda dan kereta anda.Now you are clear to enter Kingdom of Thailand.

Bersambung...

Comments

Popular posts from this blog

Ikan Bakar Din

Nak cari tempat makan best di Penang? Looking for Ikan Bakar in Penang?Ini adalah salah satu yang saya syorkan. I came to this place many times and only this time I had opportunity to snap pictures and share with you all.This is one of Famous Penang Malay food located in Kepala Batas.Better try yourself and put your comment below. front view The line of a car parked in front of the restaurant Varieties of ikan bakar,daging,udang,sotong and etc... Varieties of ulam and sambals. Lauk kampung's section...including gulai batang pisang. my lunch Location: Kepala Batas (Jalan Butterworth-Alor Setar) GPS:N 5 30.942' E 100 25.3053 Serving:Ikan bakar,ayam bakar,daging bakar,udang bakar,sotong bakar,varities of ulam & lauk kampung. Operation: lunch time Capacity: 300 person Toilet:provided childseat:no parking:no my good comment: Deserve to be one of the best food in Penang.I had a real kampung style lunch with a lot of varities to choose. Room for improvement: little bit...

Kedai Makan Sedap: Yong Tau Foo Bagan ajam

Sejak kebelakangan ni saya selalu bersiar di area pantai bersih untuk menikmati pemandangan cantik Pulau Pinang dari seberang Perai. Selepas bersiar saya akan melalui satu jalan dimana disitu ada terdapat banyak gerai. Namun ada satu area ni memang penuh orang. 2, 3 kali dah saya lalu dan memang penuh. Kali ni saya singgah untuk mengetahui kenapa. Lokasi : Bagan Ajam (GPS: 5.448007, 100.380209) Operation time: 4pm~8:30pm Serving: Yong Tau Foo Waiting time: 20~30min( ramai. sebab tu kami order cucuk udang sementara menunggu) Parking: roadside Toilet: No Entertainment: no Budget: mcm gambar padangan luar kami mengambil tempat  pilih lauk apa yang kita nak Basically Yong Tau Foo disini adalah jenis sup. Selepas itu kita perlu memilih sama ada kita nak ia datang bersama bihun, koeyteow ataupun mee. Kami pilih koey teow dan bihun.Kemudian nombor akan diberi. Kami dapat nombor 27. sementara tu kami order cucur udang ala2 padang kota lama. Memang sedap. Harga MYR3. Selepas kena cucoq udang! ...

Sinar Indah Cafe

    Location:Bandar Baru Perda(Next to LHDN),Bukit Mertajam Dishes:30 to 40 local dishes Capacity:150 people Popular:Ikan Bakar,Ikan goreng panas,ulam,sambal petai,kepah Budget:around MYR4 Operation time:lunch(off:Sunday) Serving time:self service parking:provided by MPSP childseat:provided My good comment:Delicious. Room for improvement:too many people...Like canteen for government servant because many of them have their lunch here. Sometime must wait a long time for a drink to be served. Sometime in Friday,30 people line-up to in front cashier to pay.